Kulturális statisztikai rendszer Nincs bejelentkezve
Súgó

Kitöltési útmutató a teljes rendszerhez

Az elektronikus adatszolgáltatás folyamata

Az adatszolgáltatás megkezdéséhez kérjük írja be a http://kultstat.emmi.gov.hu internet címet böngészőjének címsorába. Ekkor feltűnik az EMMI Kulturális Statisztikai Rendszer kezdőoldala.

A képernyő felső részén bordó alapú téglalapban láthatja az aktuális adatgyűjtések címét és határidejét. Az alatta található monitorra kattintva nézheti meg a videó útmutatót a rendszer használatához. Böngészőjében a normál és a teljes képernyős üzemmód között az F11 funkcióbillentyűvel válthat.

 

Regisztráció

 

Amennyiben még nem regisztrált a statisztikai rendszerben, első lépésben ezt kell megtennie.

Ehhez kérjük, kattintson a „Regisztráció adatlap kitöltőként” ablakban a „Regisztráció” gombra. A megjelenő ablakban kérjük az összes adat kitöltését, majd az „Elfogadom, Regisztráció létrehozása” gombra kattintva küldje el regisztrációját.

Minden adatszolgáltató külön-külön regisztráljon, egy felhasználói nevet ne használjanak többen. Lehetőség van arra, hogy egy adatlapot több regisztrált adatszolgáltató is töltsön, ebben az esetben az első kitöltőnek az adatlapot tovább kell adnia. (ld. Jelentés továbbadása)

A megadott e-mail címre visszaigazolást küldünk. Az e-mail-ben található linkre kattintva tudja aktiválni a regisztrációját. A „Belépés” linkre kattintva térhet vissza a kezdőoldalra.

A regisztrációt követően a „Belépés” ablakban az Ön által megadott e-mail címmel és jelszóval tud bejelentkezni a rendszerbe. Kérjük, kattintson a „Belép” gombra vagy üsse le az Enter billentyűt.

 

Súgó

 

A képernyő jobb felső sarkában található „Súgó” linkre kattintva jelenítheti meg a súgót. A megjelenő szöveg mindig arra a mezőre vonatkoztatva ad segítséget, amelyben a kurzor áll. Amennyiben már nincs szüksége egy adott ablakra, a fejlécben található fekete nyílra kattintva összezárhatja.

 

Jelszó és regisztrációs adatok módosítása

 

Ha elfelejtette a jelszavát, a kezdőoldalon található „Elfelejtett jelszó” linkre kattintva a megjelenő ablak segítségével kérhet újat. Adja meg az e–mail címet, amellyel regisztrált, és kattintson a „Küld” gombra. A rendszer a megadott felhasználónévhez generál egy új jelszót, és elküldi a megadott e–mail címre.

Belépés után mód van jelszava és regisztrációs adatai megváltoztatására. Kattintson az ablak jobb felső sarkában lévő „Adatmódosítás” linkre, majd a módosítások végrehajtása után a „Módosít” gombra. Ezek után visszatérhet a „Jelentések” vagy az „Intézmény keresés” oldalra a megfelelő gomb segítségével.

 

Intézmény keresés

 

Az első sikeres bejelentkezést követően az „Intézmény keresés” oldalra jutunk. Kérjük, adja meg az intézmény nevét, melynek adatait szeretné rögzíteni, majd kattintson a „Keresés” gombra. A keresés történhet az intézmény nevére, székhelyére vagy akár a vezető nevére is. A találatok közül keresse ki az Ön intézményét, ahol három módja van a továbblépésre. A „buborék” ikonra kattintva megtekintheti az intézmény részletes adatait, a „Módosítás” gombra kattintva módosíthatja azokat, vagy a „Kiválasztás” gombra kattintva egyből kiválaszthatja intézményét.

Kérjük, első alkalommal az intézmény ablak jobb felső sarkában található „buborék” ikonra való kattintással ellenőrizze intézménye adatait. Ha ez mégsem az Ön által keresett intézmény, az oldal tetején található „Vissza a találatokhoz” gombra kattintva visszatérhet a keresés eredményéhez. Amennyiben módosítani szeretné valamelyik adatot, kattintson az „Adatok módosítása” gombra. Ha az adatokban nem kíván módosítani, válassza az oldal tetején található „Feladat kiválasztása” gombot.

 

Az intézmény adatainak megváltoztatása

 

A megjelenő intézményi űrlapon az intézmény levelezési címe, a vezető neve, beosztása, az intézmény telefon és fax száma, e-mail címe és honlap címe szabadon módosítható. Ha az intézmény nevének, székhelyének, adószámának megváltoztatása szükséges, kérjük, forduljon az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Szervezési és Statisztikai Osztályához a kulturalis.statisztika@emmi.gov.hu e-mail címen. Amennyiben már szerepel anyaintézmény, illetve fenntartó neve az űrlapon, a megfelelő „ceruza” ikonra kattintva jelenítheti meg és módosíthatja az adatait. A piros „X” ikonra kattintva törölheti az adott anyaintézményt/fenntartót. Tagintézmény/Szervezeti egység esetén az anyaintézmény adatainak és a fenntartó nevének kitöltése kötelező. Az intézmény típusára vonatkozó magyarázatot ld. Az „Új intézmény regisztráció” címszó alatt.

Ha az anyaintézmény még nincs hozzárendelve az adott intézményhez, az üres név mező melletti „három pontra” kattintva kereshet az adatbázisban szereplő intézmények között. A megjelenő ablakban vagy a „Böngészés” ikonra kattintva válogathat a teljes intézmény listából, vagy az üres mezőbe írhatja be az intézmény nevét, illetve annak egy részét, majd a „nagyító” ikonra kattintva jelenítheti meg a találatokat. Újabb kattintással jelölje ki a megfelelő anyaintézményt, majd kattintson a „Kiválasztás” gombra. Ha nem találja az adatbázisban az anyaintézményt, ez esetben válassza a „Mégsem” gombot. Ezzel visszatér az előző űrlapra, ahol az „Új anyaintézményt szeretnék felvinni” szöveg előtt található jelölőnégyzetet kipipálva veheti fel az új anyaintézmény adatait.

A „Fenntartó” űrlap kitöltésénél hasonlóan járjon el, mint az anyaintézmény felvitelénél.

 

Az „Ellátott feladatok” űrlapon vehet fel az intézményhez további feladatokat. A megjelenő feladatok melletti „mínusz” jelre kattintva törölhető az intézményhez rendelt feladat. Az alatta lévő üres mező melletti „nyíl”–ra kattintva kiválaszthatja az új kulturális feladat csoportot, majd azon belül a konkrét feladatot. A kiválasztott feladatot a „Hozzáadás” gombra kattintva veheti fel. Egy intézményhez több feladat, ezáltal több statisztikai adatlap is hozzárendelhető. Ha az intézmény nemcsak kulturális, hanem oktatási feladatot is ellát, kérem, kattintsa be a megfelelő oktatási feladat melletti jelölőnégyzetet.

 

Ha az intézmény a jelenlegi feladatát jogutódlás következtében látja el, kérjük a „Jogutódlás” űrlap kitöltésével adja meg a jogelőd intézmény nevét. A jogelőd intézményt az üres név mező melletti „három pontra” kattintva keresheti ki az adatbázisban szereplő intézmények közül. A megjelenő ablakban vagy a „Böngészés” ikonra kattintva a teljes intézmény listából válogathat, vagy az üres mezőbe írhatja be az intézmény nevét, illetve annak egy részét, majd a „nagyító” ikonra kattintva jelenítheti meg a találatokat. Kattintással jelölje ki a megfelelő jogelőd intézményt, majd kattintson a „Kiválasztás” gombra.

 

Az intézményi adatok ellenőrzése, illetve módosítása után kattintson az oldal alján található „Intézmény megváltoztatása” gombra, ezzel rögzíti a módosított adatokat. A „Sikeres mentés” felirattal jelzi a rendszer, hogy megtörtént a módosítás. Ha az űrlap hibákat tartalmaz, a figyelmeztető üzenet szerint, kérjük pótolja, vagy javítsa a jelzett adatokat. Ha az eddigi módosításokat mégsem kívánja megtartani, válassza az oldal alján található „Mégsem” gombot, ezzel visszatér az „Intézmény keresés” oldalra.

 

Az oldal tetején a „Jelentések” gombot választva a „Jelentések” oldalra léphet tovább, az „Intézmény kereső” gomb segítségével visszatérhet az intézmény kereséshez.

 

A „Feladat kiválasztása” gombbal lépjen tovább az „Intézmény feladatai” oldalra.

 

Új intézmény regisztráció

 

Amennyiben nem szerepel a rögzítendő intézmény a keresés eredményében, az „Intézménykeresés” oldal alján pipálja ki a jelölőnégyzetet, majd kattintson az „Új intézmény regisztráció” gombra.

A megjelenő űrlap kitöltésével regisztrálhat új intézményt. Első lépésben a rádiógombok” segítségével válassza ki az intézmény típusát:

- Önállónak tekintjük az intézményt, ha a statisztikában jelentett kulturális tevékenységet (pl. muzeális) önállóan ellátó szervezet, további azonos tevékenységet ellátó szervezeti egysége nincs.

- Tagintézménynek/szervezeti egységnek számít az anyaintézményhez tartozó, nem önálló intézményegység. Tagintézmények a játszóhelyek a színháznál (1447) és a szabadtéri színpadnál (1449), a kiállítóhelyek a muzeális intézménynél (1444), az ellátókönyvtárak és szolgáltatóhelyeik (1442), a levéltárak más településen található egységei (1446), illetve az egy üzemeltetőhöz, tulajdonoshoz tartozó moziépületek (1454).

- Anyaintézménynek nevezzük a statisztikában jelentett kulturális tevékenységet önállóan ellátó szervezetet, melynek további, azonos tevékenységet ellátó, alárendelt szervezeti egységei vannak és a tevékenységükről külön adatlapon szolgáltatnak adatot. Anyaintézmény a több játszóhellyel rendelkező színház, szabadtéri színpad, illetve a több kiállítóhellyel rendelkező muzeális intézmény.

- Központi egységet kérünk bejelölni, ha az intézmény bizonyos adatait nem tudja megbontani az egységeire, és egy űrlapon szeretné jelenteni. Pl. pénzügyi, munkaügyi adatokat. Ebben az esetben az intézmény alapadatait a rendszer automatikusan kitölti az anyaintézmény kiválasztása után. (Csak az 1446, 1447, 1449 és 1444 adatgyűjtéseknél választható.)

Az intézménytípus kiválasztása után kérjük, töltse ki az intézmény alapadatait. Kötelező megadni a intézmény nevét, székhelyét, címét, vezetőjének nevét és az intézmény központi telefonszámát. Amennyiben önálló adószámmal rendelkezik, pipálja ki az adószám melletti jelölőnégyzetet, majd írja be a nyolcjegyű számot. Kérjük, az anyaintézménye illetve fenntartója adószámát ide ne írja be.

 

Az „Anyaintézmény/Fenntartó” űrlapon rendelhet hozzá anyaintézményt/fenntartót az adott intézményhez. Tagintézmény/Szervezeti egység esetén az anyaintézmény adatainak és a fenntartó nevének kitöltése kötelező. Az önálló intézménynek csak a fenntartóját kell megadni. Az üres név mező melletti „három pontra” kattintva kereshet az adatbázisban szereplő intézmények között. A megjelenő ablakban vagy a „Böngészés” ikonra kattintva a teljes intézmény listából válogathat, vagy az üres mezőbe írhatja be az intézmény nevét, illetve annak egy részét, majd a „nagyító” ikonra kattintva jelenítheti meg a találatokat. Kattintással jelölje ki a megfelelő anyaintézményt/fenntartót, majd kattintson a „Kiválasztás” gombra. Ha nem találja az adatbázisban az anyaintézményt/fenntartót, ez esetben válassza a „Mégsem” gombot. Ezzel visszatér az előző űrlapra, ahol az „Új anyaintézményt szeretnék felvinni” szöveg előtt található jelölőnégyzetet kipipálva veheti fel az új anyaintézmény adatait.

 

Az „Ellátott feladatok” űrlapon rendelhet hozzá az intézményhez ellátott feladatokat. A megjelenő feladatok melletti „mínusz” jelre kattintva törölhető az intézményhez rendelt feladat. Az alatta lévő üres mező melletti „nyíl”–ra kattintva kiválaszthatja az új kulturális feladat csoportot, majd azon belül a konkrét feladatot. A kiválasztott feladatot a „Hozzáadás” gombra kattintva veheti fel. Egy intézményhez több feladat, ezáltal több statisztikai adatlap is hozzárendelhető. Csak az ellátott feladatoknak megfelelő adatlap típus tölthető. Az új intézmények esetében legalább egy feladatot kötelező kiválasztani. Ha az intézmény nemcsak kulturális, hanem oktatási feladatot is ellát, kérem, kattintsa be a megfelelő oktatási feladat melletti „jelölőnégyzetet”.

 

Ha az intézmény a jelenlegi feladatát jogutódlás következtében látja el, kérjük a „Jogutódlás” űrlap kitöltésével adja meg a jogelőd intézmény nevét. A jogelőd intézményt az üres név mező melletti „három pontra” kattintva keresheti ki az adatbázisban szereplő intézmények közül. A megjelenő ablakban vagy a „Böngészés” ikonra kattintva a teljes intézmény listából válogathat, vagy az üres mezőbe írhatja be az intézmény nevét, illetve annak egy részét, majd a „nagyító” ikonra kattintva jelenítheti meg a találatokat. Kattintással jelölje ki a megfelelő jogelőd intézményt, majd kattintson a „Kiválasztás” gombra.

 

Az űrlapok kitöltése után, kérjük, nyomja meg az „Intézmény regisztrálása” gombot.

 

Ezzel az új intézmény felvételre került, amit a „Sikeres mentés”Az intézmény jóváhagyásra vár” szöveg jelez. Amennyiben a program hiányosságot észlel, hibaüzenet jelenik meg és a hibás vagy hiányzó mezőket piros kerettel jelöli. A hibák javítása után újra nyomja meg az „Intézmény regisztrálása” gombot.

A felvett új intézményeket a feladat szerint illetékes feldolgozóközpontok hagyják jóvá. A jóváhagyásig nem vehető fel űrlap.

 

Az oldal tetején a „Jelentések” gombot választva a „Jelentések” oldalra léphet tovább, az „Intézmény kereső” gomb segítségével visszatérhet az intézmény kereséshez.

 

A „Feladat kiválasztása” gombbal lépjen tovább az „Intézmény feladatai” oldalra.

 

Intézmény törlése

A tévesen felvett, jóváhagyott intézmény törlésre jelölhető. Ugyanúgy kell eljárni, mint az intézményi adatok módosításánál, de a megjelenő „Intézményi adatok megváltoztatása” oldalon a „Törlésre jelöl” gombot kell választani. Az intézmény végleges törlésére csak az OKM feldolgozóközpont jogosult.

 

 

Intézmény feladatai

 

A megjelenő „Intézmény feladatai” oldalon a „jelölőnégyzet” kipipálásával válassza ki az ellátott feladatok közül azt a feladatot, melyről adatot kíván szolgáltatni, majd nyomja meg a „Kiválasztom” gombot. (Újonnan felvett intézmény esetén meg kell várni, míg a feladat szerint illetékes feldolgozóközpont jóváhagyja az intézmény felvételét.) Ezzel továbblép a „Jelentések” oldalra. Amennyiben az ellátott kulturális feladat rózsaszín háttérrel jelenik meg, az adatlapot már más felhasználó szerkeszti. Amíg a másik felhasználó vissza nem adja az intézmény adott feladatát, Ön nem tudja szerkeszteni azt. A feladat visszaadását ld. a „Jelentések oldal” címszó alatt.

 

Jelentések oldal

 

A megjelenő „Jelentések” oldalon „Jelentéseim” űrlapon jelenik meg az újonnan kiválasztott intézmény. Az OSAP számra, vagy az intézmény nevére való kattintással nyithatja meg szerkesztésre az űrlapot. Ugyanitt láthatja a többi jelentését, amennyiben már töltött ki ebben az adatszolgáltatási időszakban statisztikai adatlapot. Az intézmény melletti „ceruza” ikon jelzi, hogy az adatlap még szerkesztés alatt áll illetve „zöld pipa”, ha az adatlap végleges mentésre került. Mellette sorban a jelentés OSAP száma, az intézmény neve, az utolsó módosítás dátuma és a beadási határidő látható. A „nyomtató” ikonra kattintva nyomtathatja ki az adott jelentést, a sor végén található piros „X” ikonnal pedig törölheti a szerkesztés alatt álló űrlapot.

 

Az oldal tetején az „Intézmény kereső” gomb segítségével visszatérhet az intézmény kereséshez.

 

Statisztikai adatlap kitöltése

 

A megjelenő oldal fejlécében láthatja az aktuális adatszolgáltató intézmény nevét. Alatta a „Jelentéseim” gombra kattintva visszatérhet a már elkészített vagy megkezdett jelentésekhez. A „Nyomtatás” gomb segítségével kinyomtathatja a teljes űrlapot. A „Szállítólevél nyomtatás” gomb használatával készítheti el az elektronikus kitöltés után beküldendő dokumentumot, amely a főadatokat tartalmazza, és amelyet aláírásával hitelesít az intézmény vezetője. (Ez a gomb csak a sikeres véglegesítést követően jelenik meg.) A „Piszkozat mentése” gombbal mentheti a bevitt adatokat anélkül, hogy véglegesítené azokat. A „Mentés és véglegesítés” gomb szolgál az adatszolgáltatás befejezésére. A program 5 percenként automatikus mentést hajt végre. Az űrlap jobb felső sarkában láthatja az utolsó piszkozat mentés időpontját. Az űrlapok a véglegesítésig, illetve a kitöltési határidő lejártáig szerkeszthetőek, a piszkozatban elmentett adatok a programból való kilépést követen megmaradnak és a „Jelentések” oldalra visszatérve újból szerkeszthetőek, módosíthatóak.

 

A kitöltéshez segítséget a képernyő jobb felső sarkában található „Súgó” feliratra, vagy az alatta elhelyezett balra mutató fülre kattintva kaphat, amikor benne áll az aktuális mezőben. A súgó a képernyő jobb oldalán szürke sávban jelenik meg. Ha nincs szüksége a súgóra, a jobb felső sarkában található „X”-szel zárhatja be.

 

Az adatszolgáltató intézmény alapadatai megjelennek minden űrlap elején „Alapadatok” cím alatt. Ezeket csak az „Intézmény keresés” oldalon, az adott intézmény adatainak módosításánál változtathatja meg. (lásd. Intézmény keresés címszó) Kérjük, itt válassza ki a legördülő menüből a működésre, gazdálkodásra, fenntartóra vonatkozó jellemzőket.

 

A táblák kitöltése tetszőleges sorrendben történhet, adatot csak a sárga mezőkbe tud írni. Az összesítő sorok kitöltése automatikusan történik. A következő mezőre lépni egyszeri egérkattintással, tabulátor billentyűvel, vagy a lefelé mutató nyíllal tud. A táblák bal felső sarkában látható a tábla sorszáma, a mellette található „adatok törlése” linkre kattintva lehetőség van a bevitt adatokat egy gombnyomással törölni. A tábla neve melletti lefelé mutató nyílra kattintva összezárhatja, majd újbóli kattintásra újra kinyithatja az adott táblát.

Egyes tábláknál lehetőség van tetszőleges számú sor felvitelére. Az ilyen tábláknál a jobb oldalon található „plusz jelre” kattintva lehet új üres sort felvenni, illetve a „mínusz jelre” kattintva lehetőség van a sort akár kitöltve is törölni. Figyelem, ebben az esetben az adatok nem állíthatók vissza, csak ha újból felveszi és kitölti a sort!

 

A „Piszkozat mentése” gomb megnyomását követően a program ellenőrzi az addig bevitt adatokat. Az űrlap tetején figyelmeztető jelzés mellett jelennek meg a hibaüzenetek és a figyelmeztetések. Az üzenet sorra kattintva a program a hibás adatra ugrik. Piros keret jelzi a hibákat, narancssárga a figyelmeztetéseket. A hibák javítása nélkül a program nem engedi véglegesíteni az adatszolgáltatást.

A képernyőn egyszerre három hibaüzenet, illetve figyelmeztető üzenet látható, a további üzeneteket a „A következő 3 hiba/figyelmeztetés” szövegre kattintva tekintheti meg, „Az előző 3 hiba/figyelmeztetés” gombra kattintva visszaléphet az előző üzenetekhez. Ha kitöltés közben nem szeretné látni a hibaüzeneteket, a hiba/figyelmeztetések ablak jobb felső sarkában található „X” jelre kattintva zárhatja be. Ha javítás után újból megnyomja a „Piszkozat mentése” gombot, a kijavított adatokra vonatkozó hibajelzések eltűnnek. Ha befejezte az adatok bevitelét, az adatszolgáltatás lezárásához kattintson a „Mentés és véglegesítés” gombra. Ekkor a program megerősítést kér, hogy biztosan menteni kívánja-e az adatokat. Válassza az „Igen” gombot. Ha a „Nem” gombra kattint, visszatérhet az adatok szerkesztéséhez. Ha a végleges adatlap figyelmeztetéseket tartalmazott, megjelenik egy „Mentés és véglegesítés a figyelmeztetések ellenére” gomb. A figyelmeztető jelzések ellenére ezzel a gombbal a kérdőív adatait véglegesíteni tudja. A rövid várakozás után a program jelzi, hogy az adatok mentése és véglegesítése sikeresen megtörtént.

 

Azok a speciális adatszolgáltatók, akik szervezeti formájukból, beszámolási kötelezettségük határidejéből adódóan nem tudják a hivatalos határidőre teljesíteni a pénzügyi adataik kitöltését, egyéb adataik véglegesítéséhez választhatják a „Mentés és véglegesítés pénzügyi adatok nélkül” gombot. A gomb megnyomása után az adatlap figyelmeztetéseket fog tartalmazni, a véglegesítéshez válassza a „Mentés és véglegesítés a figyelmeztetések ellenére” gombot. Ha így véglegesíti az adatlapot, lehetősége nyílik az adatlap szerkesztésére és a hiányzó adatok pótlására a véglegesítést követően is. A pénzügyi adatok pótlása után kattintson a „Mentés és véglegesítés” gombra és kövesse az előző bekezdésben leírtakat.

 

Ezt követően kinyomtathatja a szállítólevelet, amelyet a vezető aláírásával ellátva kérjük beküldeni a kiküldő címére. A „Szállítólevél nyomtatása” gomb csak a végső véglegesítést követően jelenik meg az adatlapon. A teljes kinyomtatott és aláírt adatlapot az irattározás szabályai szerint az adatszolgáltató intézménynek kell őriznie, és másolatban megküldeni a fenntartójának.

 

Ezek után visszatérhet a „Jelentéseim” gomb megnyomásával a „Jelentések” oldalra, ahol újabb adatszolgáltatást kezdeményezhet, vagy megkezdett kérdőív kitöltését folytathatja. Ha befejezte a rögzítést, a képernyő jobb felső sarkában látható „Kilép” gombra kattintva zárja be a programot.


Jelentés továbbadása

 

A jelentéseim oldalon lehetőséget biztosítunk arra, hogy másik kollégájának további adatkitöltés céljából átadja a már elkezdett és piszkozatként mentett űrlapot. Ez a lehetőség alkalmas arra is, hogy helyettesének átadja további kitöltésre a már részben kitöltött űrlapot. Kattintson a felső listában, piszkozatként mentett űrlapot tartalmazó sorokban a helyettesítés ikonra. (sárga-zöld emberke alak)

A megjelenő dialógusablakban, kérjük, írja be regisztrált kollégája e-mail címét. Pontosan azt a címet kell megadni, amivel regisztrált. Amennyiben a rendszer megtalálja a regisztrált és megerősített felhasználók között a megadott e-mail címet, akkor automatikusan átadja a mentett űrlapot a megjelölt felhasználónak. Ez azt jelenti, hogy az átadó fél Jelentések oldal listájából eltűnik, és a megjelölt felhasználó listájában megjelenik. A kiválasztott munkatárs automatikusan e-mail értesítést kap az átadásról és az átadóról. Ha az átadott űrlapot a helyettes nem kívánja tölteni, akkor visszaadhatja azt ugyanezzel a funkcióval az eredeti feladónak. A rendszer naplózza az átadások tényét.

Véglegesített űrlap nem adható át helyettesnek.

 

Feldolgozás folyamatban. Kérjük, várjon!